Tijdens een sollicitatiegesprek krijgen jij en je potentiële werkgever de kans om kennis met elkaar te maken en zo een helder beeld van elkaar te krijgen. Deze tips helpen je op weg bij de voorbereiding van een gesprek.
Doe Research

Lees je goed in over de organisatie en de actuele ontwikkelingen in de branche. Hierdoor krijg je een beter beeld van wat je kunt verwachten van de organisatie en de cultuur. Lees ook de website van de organisatie en bekijk social media en andere online informatie. Het is ook altijd een goed idee om het LinkedIn-profiel van je gesprekspartners te bekijken. Deze kennis kun je gebruiken bij het beantwoorden van vragen tijdens je gesprek
Bereid je voor op veel gestelde vragen

Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
Wat spreekt jou aan in deze functie?
Wat maakt jou geschikt voor deze functie?
Wat zijn je sterke punten? En je verbeterpunten?
Hoe zou je jezelf omschrijven?
Hoe zouden anderen je omschrijven? Als mens en als collega? Wat waarderen zij in jou?
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Ook worden er vaak vragen gesteld over hoe je omgaat met bepaalde situaties. Deze vragen kun je voorbereiden door situaties te bedenken (in je bijbaan, vriendenkring, bestuur, studie) die laten zien dat jij over bepaalde competenties beschikt.
Waaruit blijkt dat je een goede teamspeler bent?
Hoe ga je om met stress-situaties?
Beschrijf eens een probleem dat je bent tegengekomen en hoe je deze hebt opgelost.
Stel zelf ook vragen

Een goed gesprek komt van twee kanten. In een gesprek geef je niet alleen het bedrijf waar je solliciteert een beeld van jouw capaciteiten, maar jij kunt ook kijken of de organisatie en de functie passen bij wat je zoekt. Het is belangrijk om vooraf te bedenken wat je wilt weten. Bedenk een aantal vragen over de baan waarop en het bedrijf waar je solliciteert.

Bijvoorbeeld:

- Wat zijn de prioriteiten van deze functie de komende maanden?
- Hoe is het team samengesteld? Zijn er onlangs grote veranderingen geweest in het team of de organisatie?
- Wat zijn de mogelijkheden voor opleiding en doorgroeien?
- Wat is volgens jullie dé reden dat werknemers het werk hier leuk vinden?
- Wat is de meest gewaardeerde karaktereigenschap binnen het bedrijf?

N.B: vraag in het sollicitatiegesprek niet naar de arbeidsvoorwaarden: salaris, duur contract, vrije dagen, reiskostenvergoeding, pensioen, etc. Pas als je samen verder wilt, is dit een onderwerp. Laat de ruimte aan je gesprekspartners om hierover te beginnen; meestal is dit pas in een tweede gesprek.
Let op je kleding

Kleding maken de man/vrouw...  De kleren die je aantrekt, zijn afhankelijk van het type organisatie: informeel of formeel? Maar wat voor type organisatie het ook is, het is altijd belangrijk dat je er verzorgd uitziet: schone & gestreken kleren, gepoetste schoenen, verzorgd kapsel enz. 
Wees jezelf

Doe je best een zo goed mogelijke indruk te maken, maar blijf jezelf wel trouw. Mensen prikken er snel doorheen wanneer je je anders voordoet dan je daadwerkelijk bent. En wanneer je iets niet weet of niet direct een antwoord hebt op een vraag, geef dit dan eerlijk aan in plaats van te gaan stamelen. Openheid en eerlijkheid worden nog altijd het meest gewaardeerd.
Assessment & Psychologie

Assessment betekent letterlijk ‘beoordeling’: Dit kan gedaan worden door middel van een simulatie: situaties uit de praktijk worden nagebootst om te kijken hoe je het ervan afbrengt. Je kunt je hierop voorbereiden door te oefenen.

Een psychologisch onderzoek bestaat uit een intake, afname van testen en eventueel een (casus)simulatie. Met behulp van dit onderzoek probeert de werkgever een beeld te krijgen van jouw competenties. Assessments kunnen voorafgaand aan een selectieprocedures worden gedaan of om bevestiging te krijgen over de kwaliteiten van een kandidaat. 
Algemene tips voor een succesvol gesprek

- Wees ruim op tijd, beter te vroeg dan te laat. 10 minuten te vroeg is prima.
- Zorg dat je bekend bent met de weg ernaartoe. Een dag voor het sollicitatiegesprek de route verkennen geeft jou een gerust gevoel.
- Neem (voor alle zekerheid) je cv mee naar het gesprek.
- Neem een notitieblok en je vragen mee.
- Zeg ‘u’ tegen je gesprekspartners; alleen als er gezegd wordt dat je ‘jij’ mag zeggen, kun je dat doen.
- Kijk niet alleen naar de persoon die je een vraag stelt maar ook naar de andere aanwezigen.
- Zit rechtop, alert (zit niet onderuitgezakt), oefen dit desnoods.
- Herhaal soms de vraag, dat geeft even rust om na te denken over het antwoord. Het houdt je bovendien bij de vraag.
- Als voor jou niet duidelijk is wat ze precies vragen, vraag dan om verduidelijking van de vraag.
- Laat je antwoord overtuigend klinken; er zal dan geen reden zijn om door te vragen.
Back
Next
Stuur voor vragen een berichtje naar je coach

Floor van Baal

Rionne Verstegen

Hilde Jessurun

Hanneke van der Wal

Mabel Moon

Arlette Lambi

Mannie Slagman

Brigitte Heemskerk

Ammerens van der Touw

Marleen Claassen

Céline Domenge

 

Agnes Lammers

Marjel van Dijk

ARBITREA 

Specialist in vitaliteit en verzuim

Tijdens het sollicitatiegesprek wil je het beste van jezelf laten zien. Tegelijkertijd moet je jezelf niet te veel druk opleggen. Een ontspannen jij is het beste recept voor een geslaagd gesprek. Hiernaast do’s en don’ts helpen je om je sollicitatiegesprek goed te laten verlopen.
Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je hebt je huiswerk gedaan en bent optimaal voorbereid. Hoe zorg je er nu voor dat het gesprek vlekkeloos verloopt en een goede indruk achterlaat? Dat je op tijd moet komen en er verzorgd uitziet, spreekt voor zich. Maar waar let je verder op voordat je de deur uitgaat voor een sollicitatiegesprek? En welke ‘tricks’ kun je inzetten als je daadwerkelijk aan tafel zit? Lees er hier meer over >
Wat neem je mee naar een sollicitatiegesprek? Denk ruim van tevoren na over deze vraag, zodat je op de dag van je gesprek optimaal bent voorbereid en niet op het laatste moment nog in de stress schiet. Wel zo fijn als je hier geen zorgen over hebt; dit straal je uiteindelijk ook weer uit tijdens het gesprek.

Nadenken over wat je meeneemt is niet alleen goed voor je eigen gemoedsrust, maar ook slim. Als een verzopen kat arriveren op je gesprek omdat je geen paraplu bij je hebt, is niet echt een goede binnenkomer. Bovendien kun je op strategische momenten net even een verschilletje maken. Bijvoorbeeld als een van je gesprekspartners geen cv of pen bij zich heeft en jij wel. Lees er hier meer over >
Geen sollicitatiegesprek verloopt hetzelfde en iedere werkgever of recruiter legt andere accenten. Toch zijn er wel degelijk sollicitatievragen die veel gesteld worden. Veel daarvan hebben te maken met hoe jij je gedraagt in werksituaties: hoe ga je om met succes, hoe los je problemen op, hoe werk je samen met collega’s, hoe geef je leiding? Klik hier voor een overzicht met veelgestelde vragen, zodat je je op en top kunt voorbereiden.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor je sollicitatiegesprek. Als je je goed voorbereidt, kan er niks misgaan en kun je met vertrouwen het bedrijf of de organisatie waarbij je solliciteert binnenstappen. En dat helpt je weer bij een goed verloop van het gesprek. Hoe kun je je voorbereiden? Lees het hier >
Zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatiegesprek niet alleen vragen aan het beantwoorden bent, maar stel zelf ook vragen. Daardoor kom je niet alleen meer te weten over je nieuwe baan en werkgever, maar krijg je ook meer evenwicht in het gesprek. Het geeft je de kans zelf invloed uit te oefenen op de richting van het gesprek. Je bereidt jezelf dus het beste voor door niet alleen antwoorden te bedenken op sollicitatievragen die je kunt verwachten, maar door ook zelf een aantal vragen te bedenken. Lees hier hoe je dat kunt doen >
Welke kleding kies je voor je sollicitatiegesprek? Wat zal ik aantrekken? Die vraag zal je ongetwijfeld bezighouden als je een sollicitatiegesprek hebt. Ook je kleding kan invloed hebben op de indruk die je maakt. Het is daarom handig niet meteen het eerste de beste uit de kast te trekken. Je outfit biedt je tegelijkertijd de kans om een stukje van je persoonlijkheid te laten zien. Lees er hier alles over >

 

Bron: vacatures.nl  https://www.vacatures.nl/
Hier vind je allerlei informatie, opdrachten en wetenswaardigheden die jou kunnen ondersteunen bij je 2e  spoor traject. Naast de mogelijkheid tot het invullen van testen (wie ben ik en wat past bij mij) vind je ook ruime informatie over verschillende onderdelen van  solliciteren, zoals voorbeeld-Cv’s , brieven en informatie over het voeren van een sollicitatiegesprek.

We hebben het voor je beeldend gemaakt door verschillende filmpjes toe te voegen. Ook kun je nalezen welke rechten en plichten je als zieke medewerker  hebt  (wet en regelgeving) en krijg je antwoord op de meest gestelde vragen rondom een 2e spoor traject. Kortom je treft hier een portaal van informatie aan die alleen voor jou als kandidaat van
ARBITREA beschikbaar is.

Uiteraard is jouw coach vanuit
ARBITREA diegene die je verder wegwijs kan maken in het geheel. We hopen dat deze informatie jou verder op weg helpt richting ander passend werk.

Gezien de grote hoeveelheid aan ínformatie, testen en opdrachten is het raadzaam deze pagina (en nadat je bent ingelogd) op een groot scherm te bekijken.

Neem voor meer  informatie contact

op met je coach of bel ARBITREA.

 

06-22615173

 

 

 

SPECIALIST  IN  VITALITEIT  EN  VERZUIM

ARBITREA  Portfolio

Welke beroepen passen bij mij ?

Wet- en regelgeving ?

Wij gaan je helpen

Welkom bij ARBITREA

Wie ben ik ?

Herintreding ?

Probleemanalyse

Langer ziek wat nu ?

Eigen werk of passend werk ?

Doelen stellen ?

Uitkering ?

Solliciteren ?

06-22615173
info@arbitrea.nl

SPECIALIST  IN  VITALITEIT  EN  VERZUIM

arbitrea.nl
arbitrea.nl
ARBITREA Portfolio.
Hier vind je allerlei informatie, opdrachten en wetenswaardigheden die jou kunnen ondersteunen bij je 2e  spoor traject. Naast de mogelijkheid tot het invullen van testen (wie ben ik en wat past bij mij) vind je ook ruime informatie over verschillende onderdelen van  solliciteren, zoals voorbeeld-Cv’s , brieven en informatie over het voeren van een sollicitatiegesprek.

We hebben het voor je beeldend gemaakt door verschillende filmpjes toe te voegen. Ook kun je nalezen welke rechten en plichten je als zieke medewerker  hebt  (wet en regelgeving) en krijg je antwoord op de meest gestelde vragen rondom een 2e spoor traject. Kortom je treft hier een portaal van informatie aan die alleen voor jou als kandidaat van
ARBITREA beschikbaar is.

Uiteraard is jouw coach vanuit
ARBITREA diegene die je verder wegwijs kan maken in het geheel. We hopen dat deze informatie jou verder op weg helpt richting ander passend werk.

We wensen je veel succes!
Agnes Lammers
Directeur / Geregistreerd & Gecertificeerd
Arbeidsdeskundige
ARBITREA
Agnes Lammers
Wet en regelgeving
Welke beroepen passen bij mij ?
Opdrachten
 
 
Log hier in voor je opdrachten
 
Welke beroepen passen bij mij ?
Wet en regelgeving
Opdrachten
Nuttig en leuk om te lezen
 
Handige Tips en Tricks die je verder helpen
Bron: Universiteit Utrecht / https://students.uu.nl/gw/ftw/sollicitatietips

Hoe maak je een krachtig CV ?

Hoe schrijf je een aantrekkelijke

sollicitatiebrief ?

Hoe bereid je je sollicitatie

gesprek voor ?

Hoe maak je een krachtig

LinkedIn profiel ?